<<   I-4 = II-b. Johannes (Jan) Laurents Montesaan (1690-1768)  >>
De tweede zoon van Laurens en Grietjen, Johannes Laurents Montesaan werd ook Jan genoemd net als zijn oudere broer. In 1715 trouwde hij in Vaassen met Willemtje Gerrits.
Ook hij was papiermaker: van 1715 tot 1726 pachtte Johannes de Zandmolen I in Leuvenum bij Ermelo.
In 1716, nadat hun eerste kindje Geertje geboren werd (dat al jong overleed want later werd nog een dochtertje zo genoemd) verhuisden ze naar Leuvenum, waarschijnlijk om op de molen te gaan wonen.
Willemtje overleed jong, ergens tussen 1718 (geboorte tweede kind, een zoon) en 1720, want in dat jaar trad Johannes in Kootwijk voor de tweede keer in het huwelijk met de papiermaakster Toenisjen (Theunisje) Breunis, dochter van Breunis Janssen en Janneken Breunis van Cootwijk.
In augustus 1726 vertrokken Johannes en Theunisje naar Amsterdam, maar in 1728 bij de geboorte van het zevende kind woonden ze weer in Vaassen. Daar was Johannes pachter van het Klundermolentje, tot 1749, waarna de molen niet meer werd gebruikt. In 1719 had zijn broer Jan deze molen al voor veel geld gekocht, maar die had de koop later weer nietig verklaard omdat de molen kennelijk zoveel geld niet waard was. Johannes betaalde nu dan ook "slechts" 100 gulden per jaar voor water, grond en molen.
Uit dit tweede huwelijk werden 3 dochters en 5 zoons geboren; het eerste kind -een meisje- werd Willempje genoemd naar Johannes' eerste vrouw.
Van 5 van de 10 kinderen is bekend dat ze trouwden; van deze 5 kregen er 4 zelf kinderen.

De oudste zoon van Johannes heette Hendrik. Dus niet Laurens, naar zijn eigen vader, en ook niet Gerrit, naar de vader van zijn eerste vrouw. En zijn tweede zoon heette Breunis, naar de vader van zijn tweede vrouw. Dat is opvallend, want het was in die tijd een onuitgesproken wet dat je als man je eerstgeboren zoon naar je vader vernoemde. Pas Johannes' derde zoon werd Laurens genoemd, en wel pas nadat vader Laurens in Ermelo was komen wonen, waar Johannes en zijn gezin toen ook woonden. Johannes' broers vernoemden vader Laurens helemaal niet: broer Jan kreeg maar 1 zoon, die hij naar de vader van zijn vrouw noemde, en broer Peter noemde eveneens zijn oudste zoon naar de vader van zijn vrouw, en zijn tweede zoon, jawel: Hendrick.
Dit zou er op kunnen duiden dat Laurens, die immers militair was, niet veel thuis was toen zijn kinderen opgroeiden, en dat iemand anders in het gezin een vaderrol vervulde, die dus ook als een vader werd vernoemd. Deze Hendrik zou bijv. een ongetrouwde broer van moeder Grietje kunnen zijn, die bij het gezin inwoonde. Grietjes eigen vader of die van Laurens was het in elk geval niet, want die heetten allebei Jan. En haar minnaar zal het ook niet geweest zijn, want Grietje was keurig Nederduits Gereformeerd.